Halk eğitimi merkezleri ile olgunlaşma enstitülerinin bulunduğu hayat boyu öğrenme kurumlarının kuruluşu, görevleri, eğitim ve öğretimin işleyişi hakkındaki yöntem ve ilkeleri düzenleyen ve 11 Nisan 2018 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan "Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği"nde; gelişen ve değişen şartlar ile Bakanlığımıza ulaşan istek ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak değişiklikler ve düzenlemeler yapıldı.
1.Yaygın Eğitim Kurslarına Başvuru, Kayıt ve Belgelendirme Süreçlerine İlişkin Düzenlemeler
- Halk eğitimi merkezlerinde düzenlenecek kurslara yapılacak başvurular, e-Yaygın sistemi üzerinden e-Devlet kullanıcı bilgileri girilerek elektronik ortamda yapılacak (https://e-yaygin.meb.gov.tr).
- Kurs bitirmeye ilişkin belgelerin e-Devlet üzerinden verilmesine öncelik verilecek.
2.Kursların İşleyişine İlişkin Düzenlemeler
- Kurs planlanmaları; il/ilçenin nüfusu, demografik yapısı, coğrafi özellikleri, iş gücü piyasasının ihtiyaçları ve kurumsal kapasite gibi hususlar dikkate alınarak yapılacak.
- Taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilere ders sonrası zamanlarda yönelik düzenlenecek kurslardan daha fazla yararlanabilmeleri için bu kurslarda kurs süresi şartı aranmayacak.
- Farklı kurs programları olmak kaydıyla kişiler aynı zamanda ders saatleri çakışmayacak şekilde en fazla iki kursa kayıt yaptırabilecek. İhtiyaç hâlinde Bakanlıkça belirlenen kurslara katılacak kursiyerlere bu husus uygulanmayacak.
- Asgari kursiyer sayısı şartının aranmadığı kurslar, eğitimin kalite ve verimliliğinin artırılması amacıyla belirli bir takvime bağlandı.
- İş yerlerinde açılan kurslarda, iş yerinde en az 20 çalışan olması şartı aranacak.
- Hayat boyu öğrenme kurumları dışında açılan kurslarda, kursun halk eğitimi merkezi tarafından düzenlendiğine ilişkin görünürlük materyali yer alması gerekecek.
- Deneyimli usta öğreticilerin puanı artırılarak görevlendirmelerde bu eğiticilere öncelik verilecek.
3.Özel Eğitim İhtiyacı Olan Bireylere Yönelik Düzenlemeler
- Özel eğitim ihtiyacı olan bireylerin kurslara katılımını artırmak için bu kurslara yapılacak eğitici görevlendirmelerinde düzenleme yapıldı.
- Özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde eğitim gören öğrencilerin aileleri, bu kurumlarda geçirdiği zaman içerisinde yaygın eğitim kurslarına katılım sağlayabilecek.
- Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarından yararlanabileceklerin, örgün eğitimde olduğu gibi kurslara da kaynaştırma ve bütünleştirme yoluyla katılımlarına olanak sağlanacak.
4. Olgunlaşma Enstitülerine İlişkin Düzenlemeler
- Olgunlaşma enstitülerine vizyon kazandırılması, yürütülecek çalışmalarda takip edilecek yol haritasının belirlenmesi, ulusal ve uluslararası projelerin takibi, kurumların tasarım, üretim, pazarlama çalışmalarında kurumsallaşmalarının ve günceli takip etmelerinin sağlanması amacıyla Olgunlaşma Enstitüleri Danışma Kurulu oluşturulacak.
- Olgunlaşma enstitülerinde uygulanan katılımın yeterli seviyede olmadığı iki yıllık mesleki ve teknik denklik programı uygulamadan kaldırılarak bunun yerine kurumların vizyonlarına uygun olarak sektörün ihtiyaç duyduğu alanlarda "olgunlaşma enstitüsü kurs programları" açılacak.
- Olgunlaşma enstitülerinin iş ve işlemleri e-Olgunlaşma Sistemi üzerinden yürütülecek.
5. Rehberlik Faaliyetlerine İlişkin Düzenlemeler
- Bireylere iş değişikliği, kariyer fırsatları, yeniden eğitim planlaması, iş ilanları ve uzun vadeli kariyer hedefi belirlemelerine yönelik rehberlik hizmetleri sağlanacak.
Beğen |
0 kişi beğendi